Cornell University

2018 Cornell Field Crop Dealer Meeting

Thursday, November 29, 2018 at 8:00am to 4:30pm

DoubleTree Hotel 6301 NY-298 East Syracuse, NY 13057

The Northeast Agribusiness & CCA Conference brings together the Cornell Field Crop Dealer Meeting, Cornell Vegetable School, NRCCA Training and NYSABA Annual Meetings under one roof. November 27 - 29, 2018 DoubleTree Hotel, East Syracuse, NY

The 2018 Cornell Field Crop Dealer Meeting is slated to be another banner year of engaging topics for field crop dealers, growers, and agronomists alike! Dr. Jerry Cherney will provide a review of cool season grasses, seeding rates, and mixes of alfalfa, followed by Dr. Elson Sheilds who will discuss the recent outbreak of Soybean Gall Midge in the Midwest US and its potential impact on NY soybean crops along with the latest insect issues affecting NY field crop growers during the 2018 season. And Dr. Quirine Ketterings will present the most up-to-date research on the importance of accurate yield records for N management in corn. The meeting will be anchored by the Soybean Cyst Nematode (SCN) Coalition. Two sessions will be held with the first focusing on the risk and management of SCN in NYS and the role the Coalition plays in both. The second will provide a more in-depth dive into the study of SCN from Coalition members. We hope to see you there!

Full Agenda

8:00 AM             INTRODUCTORY COMMENTS – Gary Bergstrom

8:10 AM            Field Crop Insect Update: GE free corn, biocontrol of Corn rootworm larvae and Soybean gall midge – Elson Shields (50 minutes)

9:00 AM            Cool-Season Grasses in Pure Stands or Mixed with Alfalfa – Jerry Cherney (50 minutes)

9:50 AM            BREAK

10:10 AM           Know Your Yields! Importance of Accurate Yield Records for N Management Algorithms for Corn – Quirine Ketterings (50 minutes)

11:00 AM          Soybean Cyst Nematode: Risk, Management, and the Coalition – George Bird  (50 minutes)

12:00 PM           LUNCH

1:30 PM            Suspect Nematode Sample Processing at the Cornell University-Plant Disease Diagnostic Clinic – Karen Snover-Clift (40 minutes)

2:10 PM            Golden Nematode Eradication Success Story and Advances in Molecular Mechanisms of Plant Parasitic Nematodes – Xiaohong Wang (40 minutes)

2:50 PM            BREAK

3:00 PM            Plant Parasitic Nematodes of NY, NJ, PA and New England – Jim LaMondia (40 minutes)

3:40 PM            Nematode Management Practices and Products – George Bird  (40 minutes)

4:20 PM            ADJOURN    

**DEC and CCA credits requested   

Event Type

Meeting

Departments

Cornell Cooperative Extension

Tags

fieldcrops

Website

https://www.nysaba.com/educational-me...

Cost

Varies

Hashtag

#fieldcrops #CCA #dealermeeting

Contact E-Mail

nysaba@rochester.rr.com

Contact Name

Jeanette Marvin

Contact Phone

315-986-9320

Dept. Web Site

http://fieldcrops.cals.cornell.edu

Open To

All

Subscribe
Google Calendar iCal Outlook

Recent Activity

Event Registration Required

This event requires registration.